Dikey Geçiş Kayıt İşlemleri

2024-2025 AKADEMİK YILI
DGS KAYIT KILAVUZU
KAYIT TARİHLERİ
Elektronik Kayıt: 02-07 Ekim 2024 (Saat 23:59’a kadar)
Kampüste Kayıt: 02-09 Ekim 2024 (Saat: 09.00 – 17.00)

KAYITLARIN YAPILACAĞI ADRES
KTO Karatay Üniversitesi Kampüsü
Akabe Mah. Alaaddin Kap. Cad. No: 130 42020 Karatay/KONYA
Tel:4441251 Whats App: 0549 551 1251

İnternet Üzerinden Doldurulacak Öğrenci Bilgi Form

Kayıt işlemi için öncelikle Öğrenci Bilgi Formunun doldurulması zorunludur.
Öğrenci Bilgi Formu için;
https://obs.karatay.edu.tr/oibs/ogrsis/ogr_on_Kayit_op.aspx

Formu doldurmayı tamamladıktan sonra “Kaydet” butonuna basmayı unutmayınız.

Burs Başvuruları
Kardeş İndirimi, Konya Ticaret Odası İndirimi, Sporcu Bursu ve İndirimi, Engelli İndirimi ile Şehit ve Gazi Bursu’ndan yararlanmak isteyen öğrencilerimiz https://bursbasvuru.karatay.edu.tr/ adresinden istenilen belgeleri yüklemek kaydıyla başvuru yapabilecektir. Başvuru sonuçlarından sonra kayıt işlemlerini (e-kayıt, kampüste kayıt) gerçekleştirebilirsiniz. Konya Ticaret Odası İndirimi dışındaki diğer burs ve indirimlere ilişkin belge asıllarının online başvuru yapıldığı takdirde üniversiteye ibraz edilmesine gerek yoktur.

Elektronik Kayıt
Elektronik Kayıtlar 02-07 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup, e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden yapılacaktır.
E- Kayıt Adımları:
1. Adım
Üniversitemiz web sitesinde bulunan Öğrenci Bilgi Formunu doldurunuz. Öğrenci Bilgi Formu için;
https://obs.karatay.edu.tr/oibs/ogrsis/ogr_on_Kayit_op.aspx  adresinden bilgi girişi yapılmalıdır.
2. Adım
Ödeyeceğiniz ücreti http://borcsorgula.karatay.edu.tr/   adresindeki borç sorgulama ekranından kontrol ediniz.
Elektronik Kayıt yapabilmeniz için öğrenim ücretinin eksiksiz yatırılması gerekmektedir.
E-Devlet ile banka arasında sorgulamalar iki saatlik periyodlarla yapıldığından öğrenim ücreti ödemenizi yaptıktan sonra mesai saatleri içinde asgari iki saat sonra elektronik kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
3. Adım
Kredi kartı ile yapılacak ödemelerinizi Sanal Pos ile https://sanalpos.karatay.edu.tr/ adresi üzerinden, nakit ödemelerinizi ise Halk Bankasının tüm şubelerinden yapabilirsiniz. Ayrıca; İnternet bankacılığından Kurumsal Tahsilat Ekranı aracılığı ile işlem yapılabilmektedir.  Online OTS ile ödemelerinizi Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yapı Kredi Bankası şubelerinde ya da internet bankacılığı ile yapabilirsiniz.
4. Adım
Öğrenim ücretinizi ödedikten en az iki saat sonra e-Devlet üzerinden kaydınızı tamamlayınız.
Elektronik Kayıt işlemlerini tamamlayan ve kaydolduklarını gösterir barkotlu çıktıyı alan öğrencilerimizin ayrıca kayıt tarihlerinde Üniversitemize gelmeleri veya belge getirmeleri gerekmemektedir. Ancak kaydolduklarını gösterir barkotlu çıktı, Ön lisans diplomasının onaylı örneği (noterden veya mezun olunan liseden onaylatılabilir) veya e-Devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesi, DGS Sınav Sonuç Belgesi ile DGS puan detaylarını gösterir belgenin çıktısı Öğrenci İşleri Direktörlüğüne 30 Ekim 2024 mesai bitimine kadar ulaştırılmalıdır.

  • Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrencilerin 02-09 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemize şahsen başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

Kampüste Kayıt
Kayıt işlemi için öncelikle Öğrenci Bilgi Formunun doldurulması zorunludur.
Öğrenci Bilgi Formu için;
https://obs.karatay.edu.tr/oibs/ogrsis/ogr_on_Kayit_op.aspx adresinden bilgi girişi yapılarak “Kaydet” butonuna basılmalıdır.

Kampüste kayıt için aşağıda belirtilen belgeler ile öğrencinin şahsen üniversiteye müracaatı gerekmektedir.

Gerekli Belgeler

  • DGS sınav sonuç belgesi ile puan detaylarını gösterir belgenin bilgisayar çıktısı,
  • Ön lisans diplomasının onaylı örneği (noterden veya mezun olunan liseden onaylatılabilir) veya e-Devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesi
  • Ön lisans programından alınan onaylı transkript (Ön lisans diploması alınan Yükseköğretim Kurumundan onaylı) ve ders içerikleri
  • Eğitim dili İngilizce olan ve bir yıl hazırlık sınıfı zorunlu olan programlara yerleşen adaylar için varsa İngilizce Yeterlik Belgesi. (İlgili Yabancı Dil Seviye Belgesi öncelikle Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından onaylanmalıdır)

Dikey Geçiş Sınavı ile Üniversitemiz lisans programlarına yerleşen öğrencilerden daha önce kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumunda başarılı olduğu derslerden muafiyet isteği kabul edilenlerin ortak zorunlu dersler dâhil muaf olduğu toplam kredinin 80 AKTS altında olması durumunda ikinci sınıfa, 80 AKTS ve üzerinde olması durumunda ise üçüncü sınıfa intibakları yapılır.

DGS-2024 Şartlı Kayıt
2024 yılı Dikey Geçiş Sınavı kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2024 DGS’de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri YÖK Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur.

Öğrenim Ücretleri ve Ödeme Koşulları

PROGRAMLAR 2024-2025 Girişli Öğrenci (%10 KDV Dahil) Ücretleri
HUKUK FAKÜLTESİ ₺363.000,00
İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ  
Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) ₺308.000,00
Uluslararası Ticaret ve Lojistik ₺269.500,00
MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ  
Bilgisayar Mühendisliği ₺330.000,00
Mekatronik Mühendisliği ₺330.000,00
Makine Mühendisliği ₺330.000,00
İnşaat Mühendisliği ₺330.000,00
Endüstri Mühendisliği ₺286.000,00
Elektrik Elektronik Mühendisliği ₺286.000,00
GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ  
İç Mimarlık ₺308.000,00
Mimarlık ₺308.000,00
Grafik Tasarımı ₺308.000,00
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ  
Odyoloji ₺270.600,00
Hemşirelik ₺270.600,00
Çocuk Gelişimi ₺270.600,00
Beslenme ve Diyetetik ₺270.600,00
Ebelik ₺270.600,00
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ₺270.600,00
YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU  
Hazırlık Sınıfı İngilizce ₺270.600,00

*Zorunlu/isteğe bağlı hazırlık programında öğrenim görecek öğrencilerimiz ilk yıl Hazırlık Programı öğrenim ücretini öderler.
Öğrenim ücretlerinizi http://borcsorgula.karatay.edu.tr/ adresinden T.C. Kimlik numaranız ve doğum tarihiniz ile sorgulayabilirsiniz.
Ödeme Koşulları
Yıllık programlara (Hukuk Fakültesi, Hazırlık Programı) kayıt yaptıran öğrenciler öğrenim ücretinin tamamını, dönemlik programlara kayıt yaptıranlar ise öğrenim ücretinin yarısını güz yarıyılı başında, diğer yarısını ise bahar yarıyılı başında öderler. Öğrenim ücretinin tamamının eğitim öğretim yılı başında nakit ödenmesi halinde %10, öğrenim ücretinin tamamının kredi kartı ile tek çekim ödenmesi halinde ise %6 indirim uygulanır.
Nakit ödemeler; Halk Bankası ve Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubelerinden, Kurumsal Tahsilatlar aracılığı ile KTO Karatay Üniversitesi ekranından yapılır. Halk Bankasında hesabı olanlar internet bankacılığı üzerinden; Ödeme/Eğitim ödemeleri/KTO Karatay Üniversitesi ekranından ödeme yapabilirler. Ayrıca Halk Bankası ATM’lerinden de işlem yapılabilmektedir. 
Taksitli ödemeler, öğrenim ücreti Üniversitenin anlaşmalı olduğu taksit özelliğine sahip banka kredi kartları ile (Maximum, World, Bonus, Ziraat Bankası Bankkart, Paraf kart) yıllık programlarda 10 taksitte; dönemlik programlarda birinci dönem 5, ikinci dönem 5 veya tamamı 10 taksitte ödenir.
Üniversitemizin taksit özelliğine sahip anlaşmalı Banka Kredi Kartları; Maximum, World, Bonus, Paraf, Ziraat Bankası Bankkart olup, web sitemiz üzerindeki sanal POS (https://sanalpos.karatay.edu.tr/ ) ile yapılabilir.
Önemli Not: Sanal POS ile işlem yapılabilmesi için kredi kartınızın internet bankacılığına açık olması gerekmektedir.
OTS ile ödeme, Üniversitemizin OTS (Öğrenci Tahsilat Sistemi) anlaşması yaptığı bankalardan; herhangi bir faiz, komisyon alınmaksızın yıllık ücretin tamamı 10 aya kadar taksitlendirilir. OTS ödemeleri Üniversitemiz hesabına aylık taksitler halinde aktarılacağından indirim uygulanmaz.
OTS Anlaşmalı Bankalarımız:

  • Ziraat Bankası (Tüm şubeler)
  • Albaraka Türk Katılım Bankası (Tüm şubeler)
  • Emlak Katılım Bankası (Tüm şubeler)
  • Yapı Kredi Bankası (Tüm şubeler)
  • Türkiye Ekonomi Bankası (Büsan Şubesi)

OTS ile anlaşmalı bankadan ödemeyi tercih edenler, Mali İşler Direktörlüğünden OTS Başvuru Formu alarak anlaşmalı bankanın istediği evraklarla bankaya başvurur. Bankadan öğrenim kredisinin çıkması için başvuru yapanın kredibilitesinin uygun olması gerekmektedir. Bankaca onaylanan öğrenim kredisi formunu Mali İşler Direktörlüğüne teslim eden öğrenci kaydını aynı gün gerçekleştirir.  Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yapı Kredi Bankası OTS işlemlerini online olarak yaptığı için OTS kullanmayı tercih edenlerin OTS Başvuru Formu almasına ve Banka tarafından onaylanan öğrenim kredisi formunu Mali İşler Direktörlüğüne teslim etmesine gerek yoktur.

BANKA BİLGİLERİ
Öğrenim ücretinin yatırılacağı bankalar: Halk Bankası-
Nakit ödemeler; Halk Bankası’nın tüm şubelerinden, Kurumsal Tahsilatlar aracılığı ile KTO Karatay Üniversitesi ekranından yapılır. Halk Bankasında hesabı olanlar internet bankacılığı üzerinden; Ödeme/Eğitim ödemeleri/KTO Karatay Üniversitesi ekranından ödeme yapabilirler. Ayrıca Halk Bankası ATM’lerinden de işlem yapılabilmektedir.

BURSLAR ve İNDİRİMLER
Dikey Geçiş sınavında üniversitemizi ücretli kontenjandan tercih eden öğrencilere,
a) Konya Ticaret Odası üyelerinin, birinci derece yakınlarının ve eşlerinin DGS kontenjanı ile lisans programına kayıt yaptırmaları halinde %15 oranında indirim sağlanır.
b) Üniversitemizin lisans bölümlerini ücretli kontenjandan 1. sırada tercih ederek yerleşenlere %30, 2. sırada tercih ederek yerleşenlere %25, 3. sırada tercih ederek yerleşenlere %20, 4. sırada yerleşenlere %15, 5.sırada tercih ederek yerleşen %10 oranında tercih indirimi verilir.
c) Üniversitemiz ön lisans programından mezun olup Üniversitemiz lisans programlarına DGS ile yerleşen öğrencilere %50 oranında indirim sağlanır.
d) Üniversitemizde öğrenim gören (ön lisans, lisans ve lisansüstü) kardeşlere uygulanan burstur. Kardeşlerden birinin burslu veya indirimli olması halinde diğer kardeşe/kardeşlere %5, kardeşlerin burslu olmaması durumunda ayrı ayrı %10 indirim sağlanır.
f) Engelli öğrencilerin, engellerini bildirmeleri halinde engel oranları dikkate alınarak;
Engel oranı 40-50 arası %25,
Engel oranı 51-60 arası %40
Engel oranı 61 ve üzeri ise %50 indirim verilir.
Burs Başvuru Linki:
https://bursbasvuru.karatay.edu.tr/
Burs başvuru belge asıllarının üniversiteye ibraz edilmesine gerek yoktur.
(Ayrıntılı bilgi ve diğer burs çeşitlerimiz için web sitemizde yer alan Burs Yönergemize https://mevzuat.karatay.edu.tr/yonerge/kto-karatay-universitesi-burs-yonergesi-02082023-5110205.html
bakınız)

  • İngilizce Hazırlık Yeterlik ve Genel İngilizce Muafiyet Sınavları

İngilizce Dil Yeterlik Sınavı (DYS- 1) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan üç aşamalı bir sınavdır. Bu sınav İngilizce Hazırlık Sınıfından muaf olacak öğrencilerin tespitini sağlar. BU SINAVA GİREBİLMEK İÇİN KAYIT ESNASINDA YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULUNA SINAV BAŞVURUSU YAPMAK ŞARTTIR.
DYS - 1’e gelirken resmi kimlik (nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport) ve öğrenci kimlik kartınızı mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Zorunlu Hazırlık Sınıfında Eğitim Görecek Öğrencilerin Sınav Takvimi
İngilizce muafiyet sınavı üç aşamalıdır.
Sınav Tarihi       : 10.10.2024
Birinci aşama      : 10.10.2024 saat: 09:00 Written exam / Yazılı sınav
İkinci aşama       : 10.10.2024 saat: 11:00 Writing exam / Yazma sınavı
Üçüncü aşama     : 10.10.2024 saat: 12:00 Speaking exam / Konuşma sınavı
Sınav Salonu : K-106 numaralı salon.
Sınav, Sınav salon ve sonuç bilgileri için https://www.karatay.edu.tr/tr/program/yabanci-diller-yuksekokulu/hazirlik-egitimi/duyurular adresini takip ediniz.
KTO Karatay Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Zorunlu Olan Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bölümleri olan Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği (Endüstri Mühendisliği bölümü hariç) Öğrencileri ve Hazırlık Sınıfında İsteğe Bağlı Olarak Öğrenim Görecek Olan Öğrencilerin Dikkatine!
İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunlu olan Uluslararası Ticaret ve Lojistik (İngilizce) ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bölümleri olan Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği öğrencileri 10.10.2024 ’de saat 09.00’da üniversitemiz tarafından yapılacak İngilizce Dil Yeterlik Sınavına (DYS 1) gireceklerdir. Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden toplam 60 ve üzeri puan alan öğrencilerimiz lisans eğitimlerine İngilizce Hazırlık Sınıfını atlayarak, doğrudan başlayacaktır. Sınava katılmayan veya 60 puanın altında not alan öğrencilerimiz ise eğitimlerine İngilizce Hazırlık Sınıfından başlayacaklardır.
DYS 1 sınavına girmeyen veya 60’ın altında puan alarak İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunlu/isteğe bağlı bölümlerde öğrenim görecek öğrenciler karışık olarak şubelendirileceklerdir.
DYS 1 Sınavına Katılmayan Öğrencilerin Durumu
DYS 1 katılmayan öğrenciler, bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar ve bu öğrenciler için telafi sınavı yapılmamaktadır.
İngilizce Hazırlık Sınıfı’ndan Muaf Olmayı Sağlayan Diğer Sınavlar ve Geçme Ölçütleri
Aşağıdaki şartları sağlayan ve belgeleyen öğrenciler söz konusu belgeleri Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine sunmaları halinde zorunlu hazırlık sınıfından muaf olurlar;
(a) Senato’nun eşdeğerliğini kabul ettiği ulusal ve uluslararası yabancı dil sınavlarına ait başarı belgesi olanlar,
(b)Son iki yıl içerisinde ÖSYM’nin düzenlediği YDS’den 70 veya YÖKDİL sınavından 75 puan alan öğrenciler,
(c) ÖSYM tarafından yayımlanan (25.02.2016) Yabancı Dil Eşdeğerlikleri Tablosunda belirtilen ve son iki yılda TOEFL IBT 84, Cambridge CAE (B), PTE Akademik 71 puan ve üzeri alanlar,
(d) Son 2 akademik yıl içerisinde KTO Karatay Üniversitesi veya başka bir üniversitede kazanılan bölümün yabancı dilinde hazırlık sınıfından muaf tutulmuş veya B2 düzeyini başarıyla bitirmiş olanlar ve
(e) Son üç akademik yılda resmi/eğitim dili kaydolunan programın yabancı diliyle aynı olan bir ülke/kurumda lise eğitimini veya yüksek öğrenimini yapanlar,
(f) Son üç akademik yılda İngilizce yürütülen lisans dersi alanlar.
Bu sınavlardan herhangi birinin orijinal sonuç belgesini Yabancı Diller Yüksekokuluna teslim etmeniz halinde İngilizce Seviye Tespit Sınavı’na girmeksizin İngilizce Hazırlık Sınıfı’ndan muaf sayılırsınız.
2. İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü İngilizce Dil Yeterlik Sınavı
İngilizce Dil Yeterlik Sınavı, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından üç aşamada yapılacak olan, dinleme, okuma, yazma ve konuşma yeteneklerinin ölçüldüğü sınavdır. Bu sınavda 60 puan ve üzerinde alan öğrenciler lisans eğitimlerini almaya başlarken 60 puanın altında alan öğrencilerin bir yıl zorunlu hazırlık eğitimi almaları şarttır.
Üç aşamalı olan bu sınavın sınav takvimi aşağıdaki gibidir:
Sınav Tarihi          : 10.10.2024
Birinci aşama        : 10.10.2024 saat: 09:00 Written exam / Yazılı sınav
İkinci aşama         : 10.10.2024 saat: 11:00 Writing exam / Yazma sınavı
Üçüncü aşama      : 10.10.2024 saat: 12:00 Speaking exam / Konuşma sınavı
İngilizce Hazırlık Sınıfından Muaf Olmayı Sağlayan Diğer Sınavlar ve Geçme Ölçütleri
Aşağıdaki şartları sağlayan ve belgeleyen öğrenciler söz konusu belgeleri Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine sunmaları halinde zorunlu hazırlık sınıfından muaf olurlar;
(a) Senato’nun eşdeğerliğini kabul ettiği ulusal ve uluslararası yabancı dil sınavlarına ait başarı belgesi olanlar,
(b)Son iki yıl içerisinde ÖSYM’nin düzenlediği YDS’den 70 veya YÖKDİL sınavından 75 puan alan öğrenciler,
(c) ÖSYM tarafından yayımlanan (25.02.2016) Yabancı Dil Eşdeğerlikleri Tablosunda belirtilen ve son iki yılda TOEFL IBT 84, Cambridge CAE (B), PTE Akademik 71 puan ve üzeri alanlar,
(d) Son 2 akademik yıl içerisinde KTO Karatay Üniversitesi veya başka bir üniversitede kazanılan bölümün yabancı dilinde hazırlık sınıfından muaf tutulmuş veya B2 düzeyini başarıyla bitirmiş olanlar ve
(e) Son üç akademik yılda resmi/eğitim dili kaydolunan programın yabancı diliyle aynı olan bir ülke/kurumda lise eğitimini veya yüksek öğrenimini yapanlar,
(f) Son üç akademik yılda İngilizce yürütülen lisans dersi alanlar.
Sınav salon ve sonuç bilgileri için https://www.karatay.edu.tr/tr/program/yabanci-diller-yuksekokulu/hazirlik-egitimi/duyurular adresini takip ediniz.
OBS Şifresi
Öğrencilerin akademik ders kayıtları, internet üzerinden OBS (Öğrenci Bilgi Sistemi) adlı bir veri tabanı sistemiyle takip edilmektedir. Sisteme girebilmek için;
OBS bağlantı adresi: obs.karatay.edu.tr
Kullanıcı adınız: Öğrenci numaranız (Öğrenci numaranızı  https://obs.karatay.edu.tr/oibs/ogrsis/no_query.aspx adresinden alabilirsiniz.)
Şifre oluşturma: Şifremi sıfırla sekmesinden bilgilerinizi büyük karakterle girerek oluşturabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz yeni şifre otomatik olarak sistemde kayıtlı e-posta adresinize gönderilecektir.
E-devlet şifreniz ile de giriş sağlayabilirsiniz.
OBS şifrenizi güvenli bir yerde saklayınız ve kimseyle paylaşmayınız. Bilgilendirme mesajlarının sizlere ulaşabilmesi için kayıtlı iletişim numaranızın ve e-mail adresinizin güncel olması gerekmektedir.

Nasıl Başvururum?
Ön Linsans Muafiyetine Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Burslar ve Ücretler
Sınıf Bilgisi ve Muafiyet
DGS Kontenjanları
Taban Puanlar
Kayıt İşlemleri
Yurt ve Konukevi